Położony w prowincji Jaén Park Narodowy Sierra de Cazorla jest największym w Hiszpanii i drugim pod względem powierzchni w Europie, chronionym przez UNESCO obszarem naturalnym, objętym zarazem programem Natura 2000. Jednym z dziedzictw kulturowych tego obszaru, będącym owocem działalności rolniczej jest jedna z najlepszych na świecie oliw - owoc ponad pięćdziesięcioletnich gajów oliwnych, które w tym obszarze uważane są za jedne z najlepszych jakościowo. Oceniane bardzo wysoko w konkursach międzynarodowych za swój aromat i smak oliwy Cuac są jednocześnie chronione unijnym znakiem DOP Sierra de Cazorla (Chroniona Nazwa Pochodzenia) - jednym z najbardziej prestiżowych w świecie oliwnym. Oliwki zbierane są w nocy, przetwarzane w czasie krótszym niż 8 godzin od momentu zbioru, wyłącznie za pomocą metod mechanicznych i w niskiej, kontrolowanej temperaturze. Wszystko to w połączeniu z bardzo nowoczesną i przyjemną wizualnie formą tworzy produkt wyjątkowy.