Otwórz umysł. Nakarm zmysły.

Jeśli cenicie Państwo dobrą kuchnię, niepowtarzalne smaki, zdrowy styl życia jest czymś do czego dążycie poprzez zrównoważoną i zbilansowaną dietę, a idea slow – food nie jest Wam obca, zapraszamy do zakupów w naszym sklepie oraz do kontaktu z nami.

Wybraliśmy dla Państwa zaledwie maleńki wycinek z ogromnego bogactwa odmian oliw pochodzących z Hiszpanii. Te kilkanaście doskonałych produktów, pochodzących z różnych zakątków kraju, od Estremadury poprzez Andaluzję, aż po Katalonię to wyłącznie oliwy Virgen Extra (AOVE – Aceite de Oliva Extra) tłoczone na zimno, tylko w procesach mechanicznych. Ich twórcy produkują oliwę w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego( również zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego), z oliwek z własnych upraw.

Proces produkcji jest przemyślany i starannie kontrolowany. Pragniemy Państwu zaproponować oliwy zarówno jednoszczepowe, jak i kupażowane, pozyskiwane z oliwek w różnym stopniu dojrzałości, aby ukazać wszystkie możliwe niuanse smakowe. Oliwy ekologiczne i z konwencjonalnych upraw, smakowe oraz aromatyzowane.

Wstęp

Oliwa wyróżnia się na tle innych tłuszczów roślinnych tym, iż jako jedyna jest pozyskiwana z owoców, nie zaś z nasion czy ziaren. Owocem drzewa oliwnego jest oliwka, która na przestrzeni wieków doczekała się kilkuset różnych odmian. Grecki Poeta Homer opisywał oliwę jako płynne złoto, które stało się fundamentem diety znanej dziś jako Dieta Śródziemnomorska.

Znaczenie

Słowo oliwa (hiszp. aceite) pochodzi z języka arabskiego –„az– zait” i oznacza sok z oliwki. Jest podstawą diety, która jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia i urody, a lista prozdrowotnych zalet oliwy jest niezwykle długa. Warto wspomnieć, iż od roku 2010 znajduje się ona na liście UNESCO, jako Niematerialne Dziedzictwo Kulturowe.

Historia

Odkrycie oliwy i początki jej zastosowania miały miejsce prawdopodobnie tysiące lat temu, kiedy ludy zamieszkujące rejon Morza Śródziemnego: Rzymianie, Grecy, Fenicjanie rozpoczęli proces uprawy drzew oliwnych, a co za tym idzie ekstrakcję oliwy z ich owoców. Największy splendor przyniósł oliwie okres panowania Imperium Rzymskiego, kiedy stała się ona popularna w całym basenie Morza Śródziemnego, docierając aż do prowincji Hispania (półwysep Iberyjski). Tamten okres i związane z nim fakty pozwalają nam zrozumieć historię produkcji oliwy na obszarze dzisiejszej Hiszpanii. To właśnie stąd oliwa trafiała bezpośrednio do Rzymu, gdzie była najbardziej ceniona. Dowodem na to są odkryte w XIX wieku na wzgórzach otaczających miasto naczynia gliniane pochodzące z prowincji Hispania Baetica (dzisiejsza Andaluzja).

Płynne złoto

Dzięki możliwości przekraczania kolejnych granic nastąpiła ekspansja oliwy, która umożliwiła jej eksport do najdalszych zakątków globu. Obecnie Hiszpania jest największym gajem oliwnym świata. Nowoczesna technologia oraz wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie zrewolucjonizowały rynek produkcji oliwy prowadząc Hiszpanię rok po roku na pozycję lidera w światowej produkcji „płynnego złota” – nie tylko w kwestii ilości, ale przede wszystkim jakości.
Bez względu na to jaką odmianę oliwy Państwo wybiorą, z pewnością uświetni każdą potrawę, od najprostszej po najbardziej wykwintną.